haarverlies

Haaruitval is een veel voorkomende aandoening die zowel mannen als vrouwen treft, zij het mannen in veel grotere mate. Het is sociaal gezien ook meer aanvaard bij mannen. Haaruitval wordt veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder genetica, hormonale veranderingen, medische aandoeningen, bepaalde medicijnen en keuzes in levensstijl.

Vormen van haarverlies

Enkele veel voorkomende vormen van haaruitval zijn:

Alopecia androgenetica (kaalheid volgens mannelijk of vrouwelijk patroon)

Dit is de meest voorkomende vorm van haaruitval en wordt beïnvloed door genetica en hormonale veranderingen. Het resulteert meestal in een terugwijkende haarlijn of dunner wordend haar op de kruin van het hoofd.

Alopecia Areata

Dit is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem ten onrechte de haarfollikels aanvalt, wat resulteert in fragmentarisch haarverlies.

Telogeen Effluvium

Deze vorm van haaruitval treedt op wanneer een groot aantal haarzakjes voortijdig de rustfase (telogeen) ingaat, wat leidt tot overmatig verharen.

Alopecia tractie

Dit type haaruitval wordt veroorzaakt door kapsels die overmatig aan het haar trekken, zoals strakke paardenstaarten, vlechten of extensions.

Oorzaken van haarverlies

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van haaruitval, waaronder:

Externe oorzaken van haarverlies

Medische aandoeningen

Bepaalde medische aandoeningen zoals alopecia areata (een auto-immuunziekte die haarzakjes aantast), hoofdhuidinfecties (zoals ringworm) en trichotillomanie (een psychiatrischee stoornis waarbij je dwangmatig aan je haar trekt) kunnen haaruitval veroorzaken. Ook polycysteus ovarium syndroom (PCOS) en schildklierstoornissen kunnen haaruitval veroorzaken.

Medicijnen en behandelingen

Sommige medicijnen, zoals chemotherapie medicijnen, antidepressiva, bloedverdunners en acne medicijnen kunnen haaruitval als bijwerking hebben. Daarnaast kunnen overmatige hairstyling, het gebruik van agressieve chemicaliën en veelvuldig gebruik van warmte-instrumenten het haar beschadigen en leiden tot haarbreuk en haaruitval.

Voedingstekorten

Een gebrek aan essentiële voedingsstoffen zoals ijzer, zink, vitamine D en biotine kan bijdragen tot haaruitval. Slechte voeding en crash-diëten kunnen ook de haargroei beïnvloeden.

Stress

Fysieke of emotionele stress kan de normale haargroeicyclus verstoren, wat kan leiden tot overmatig verharen en haaruitval.

Natuurlijke niet-pathologische oorzaken van haarverlies

Veroudering

Naarmate mensen ouder worden, vertraagt de haargroei op natuurlijke wijze en worden haarzakjes minder actief. Dit kan leiden tot dunner worden en haaruitval.

Periodieke veranderingen

Tijdelijke veranderingen in de hoeveelheden hormonen in het lichaam kunnen tijdelijk haaruitval veroorzaken. Dit kan voorkomen tijdens de zwangerschap, bevalling, menopauze.

haaruitval

Natuurlijke pathologische oorzaken van haarverlies

Genetische aanleg en structurele hormonale disbalans

De meest voorkomende oorzaak van haaruitval is erfelijk en staat bekend als kaalheid volgens het mannelijke of vrouwelijke patroon of Alopecia androgenetica in het Latijns. Deze aandoening wordt doorgegeven via de genen en kan leiden tot geleidelijk dunner wordend haar en kaalheid.

Haaruitval wordt beïnvloed door een combinatie van genetische en hormonale factoren, waarbij DHT een belangrijke rol speelt. DHT hecht zich aan haarzakjes, waardoor ze na verloop van tijd krimpen. Hierdoor produceren de haarzakjes kortere, dunnere haren tot ze uiteindelijk helemaal geen nieuwe haren meer produceren.

Niet iedereen wordt op dezelfde manier beïnvloed door DHT. Daarom kunnen sommige mensen last hebben van aanzienlijke haaruitval en anderen helemaal geen.

Wat is dihydrotestosteron?

Dihydrotestosteron (DHT) is een hormoon dat is afgeleid van testosteron. Het is aanzienlijk krachtiger dan testosteron en is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en instandhouding van mannelijke geslachtskenmerken. Naast haar rol bij de groei en het onderhoud van gezichts- en lichaamshaar, heeft zij ook een belangrijke functie bij het verdiepen van de stem en de ontwikkeling van de prostaatklier. Een te hoog DHT-gehalte kan verder bijdragen aan aandoeningen zoals goedaardige prostaathyperplasie (BPH) en kan leiden tot acne en een vette huid.

Geslachtsgerelateerde functies van DHT

Bij mannen

Puberteit

DHT is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van mannelijke secundaire geslachtskenmerken tijdens de puberteit. Het bevordert de groei van gezichts- en lichaamsbeharing, verdiept de stem en draagt bij aan de vergroting van de penis en de testikels.

Prostaat

DHT speelt een rol in de ontwikkeling en het onderhoud van de prostaatklier, en hoge niveaus van DHT zijn in verband gebracht met prostaatvergroting (benigne prostaathyperplasie) en gerelateerde urinaire symptomen.

Mannelijke kaalheid

DHT draagt ook bij aan de ontwikkeling van mannelijke kaalheid of alopecia androgenica, een vorm van haaruitval die wordt gekenmerkt door een terugwijkende haarlijn of dunner wordende kruin.

Acne

Verhoogde DHT-niveaus kunnen leiden tot de overproductie van talg, wat resulteert in acne-uitbraken, vooral tijdens de adolescentie.

Bij vrouwen

Puberteit

In tegenstelling tot bij mannen, draagt DHT slechts marginaal bij aan de ontwikkeling van vrouwelijke secundaire geslachtskenmerken. Andere hormonen zoals oestrogeen spelen een belangrijkere rol bij de ontwikkeling van borsten en verbreding van de heupen.

Haargroei

DHT heeft ook invloed op de haargroei bij vrouwen, maar de invloed is relatief kleiner. Overmatige DHT-niveaus kunnen een toename van gezichts- en lichaamshaargroei veroorzaken, wat leidt tot aandoeningen zoals hirsutisme (ongewenste en overmatige haargroei).

Haaruitval

DHT-gerelateerde haaruitval vaak voorkomt bij mannen, veroorzaakt het zelden haaruitval of kaalheid bij vrouwen. Vrouwelijk haarverlies wordt meestal toegeschreven aan een combinatie van genetische factoren, hormonale veranderingen (zoals de menopauze) en andere gezondheidsproblemen

haaruitval bij vrouwen

Oorzaken van laag DHT

Lage DHT-niveaus kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt, waaronder:

Genetica

Sommige mensen hebben van nature lagere DHT-niveaus door hun genetische opmaak.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen, zoals 5-alfa-reductaseremmers (gebruikt voor de behandeling van aandoeningen zoals een vergrote prostaat of kaalheid), kunnen het DHT-niveau in het lichaam verlagen.

Hormonale onbalans

Hormonale stoornissen, zoals hypogonadisme, kunnen de normale productie van testosteron verstoren, wat vervolgens het DHT-niveau kan beïnvloeden.

Leeftijdsgerelateerde achteruitgang

DHT-niveaus dalen van nature met de leeftijd, vooral bij oudere mannen.

Verschillend effect bij mannen en vrouwen

Dihydrotestosteron (DHT) is een hormoon dat een cruciale rol speelt in de seksuele ontwikkeling en functie bij zowel mannen als vrouwen, maar het heeft een verschillend effect op hen door de variaties in hormoonspiegels en receptorgevoeligheid.

Gevolgen van een laag DHT level


Lage niveaus van dihydrotestosteron kunnen verschillende gevolgen hebben. Eén van de belangrijkste gevolgen bij mannen is de kans op kaalheid of haaruitval. DHT speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van haarfollikels, maar wanneer het zich bindt aan haarfollikelreceptoren, kan het deze doen krimpen, wat resulteert in de miniaturisatie van haarstrengen.

Behandelingen voor haarverlies

Behandelopties voor haaruitval gerelateerd aan DHT zijn onder andere medicijnen zoals finasteride en minoxidil, die de effecten van DHT kunnen blokkeren en haargroei kunnen bevorderen. Het is belangrijk om een arts of dermatoloog te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en een persoonlijk behandelplan. Het is belangrijk om te weten dat haaruitval meerdere oorzaken kan hebben en dat je best een dermatoloog raadpleegt om de exacte oorzaak van je haaruitval te bepalen en een gepast behandelingsplan te ontwikkelen.

Behandelingsopties voor haaruitval variëren afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening.

Enkele veel voorkomende opties zijn:

Haartransplantatie

Bij deze chirurgische ingreep worden gezonde haarzakjes van een deel van de hoofdhuid overgebracht naar de kalende of dunner wordende gebieden.

Lasertherapie

Low-level lasertherapie (LLLT) apparaten zenden rood licht uit om de haargroei te stimuleren en de gezondheid van bestaande haarzakjes te verbeteren.

Topische behandelingen

Verschillende shampoos, conditioners en serums bevatten ingrediënten die beweren de haargroei te bevorderen en de haarzakjes te versterken.

Veranderingen in je levensstijl

Het volgen van een gezond dieet, het beheersen van stressniveaus, het vermijden van agressieve haarbehandelingen en het gebruik van zachte haarverzorgingsproducten kunnen de algemene gezondMedicijnen

Er zijn FDA-goedgekeurde medicijnen beschikbaar voor de behandeling van haaruitval, zoals minoxidil en finasteride. Deze kunnen de progressie van haaruitval vertragen en haargroei bevorderen.

heid van je haar helpen verbeteren. Het is belangrijk om een arts of dermatoloog te raadplegen om de onderliggende oorzaak van haaruitval vast te stellen en een persoonlijk behandelplan te ontwikkelen.

Medicijnen

Er zijn FDA-goedgekeurde medicijnen beschikbaar voor de behandeling van haaruitval, zoals minoxidil en finasteride. Deze kunnen de progressie van haaruitval vertragen en haargroei bevorderen.

Finasteride voor haarverlies

Finasteride is een geneesmiddel dat vaak wordt gebruikt om haaruitval bij mannen te behandelen. Het remt de omzetting van testosteron naar dihydrotestosteron (DHT), een hormoon dat kan bijdragen aan haaruitval.

Finasteride werkt anders bij vrouwen dan bij mannen

FINASTERIDEvrouwenmannen
hoofdhaarverminderdvemeerderd
lichaamshaarvermeerderedverminderd

Finasteride bij man naar vrouw transitie

In de context van man-naar-vrouw transgenders gebruiken sommigen finasteride als onderdeel van hun hormoontherapieregime om de effecten van testosteron te onderdrukken en de ontwikkeling van vrouwelijke kenmerken te vergemakkelijken. Door het DHT-niveau te verlagen, kan finasteride de impact van bepaalde mannelijke eigenschappen die geassocieerd worden met DHT-activiteit, zoals kaalheid en mogelijk overmatige lichaamsbeharing, blokkeren of verminderen.

Het is belangrijk op te merken dat finasteride alleen meestal niet voldoende is om significante vervrouwelijking bij transgendervrouwen teweeg te brengen. Het wordt meestal gebruikt in combinatie met andere medicijnen, zoals oestrogeen en anti-androgenen, om de gewenste hormonale balans in de overgang te bereiken. De specifieke dosering en timing van finasteride worden bepaald door een professional in de gezondheidszorg die ervaring heeft met transgenderzorg.

Finasteride is een geneesmiddel dat vaak wordt gebruikt om haaruitval bij mannen te behandelen. Het remt de omzetting van testosteron naar dihydrotestosteron (DHT), een hormoon dat kan bijdragen aan haaruitval.

Finasteride bij vrouw naar man transitie

In de context van de overgang van vrouw naar man (FTM) wordt Finasteride meestal niet gebruikt als primair hormoontherapeutisch geneesmiddel. In plaats daarvan is testosteron, in de vorm van injecties, gels of pleisters, het primaire medicijn dat gebruikt wordt om de vermannelijking van FTM-personen te bewerkstelligen. Testosteron helpt bij het ontwikkelen van mannelijke secundaire geslachtskenmerken, zoals toegenomen spiermassa, lichaamsbeharing, stemverdieping en herverdeling van lichaamsvet.

Sommige transgender mannen kunnen er echter voor kiezen om naast testosterontherapie. Finasteride te gebruiken om haaruitval te voorkomen of te vertragen. Dit kan met name relevant zijn voor mensen met een familiegeschiedenis van kaalheid of die zich zorgen maken over het behoud van hun haarlijn. De beslissing om Finasteride te gebruiken naast een testosterontherapie moet worden genomen in overleg met een professional in de gezondheidszorg die ervaring heeft met transgendergezondheidszorg.

Het is belangrijk om te weten dat Finasteride niet zonder potentiële bijwerkingen is. Veel voorkomende bijwerkingen zijn een afname in seksueel verlangen, problemen met het krijgen of behouden van een erectie en stemmingswisselingen. Deze bijwerkingen zijn over het algemeen omkeerbaar na het stoppen met de medicatie.

Finasteride in de bodybuildingscene

Als het gaat om bodybuilding, kunnen sommige mensen overwegen om finasteride te gebruiken om mogelijke haaruitval als gevolg van anabole steroïden te voorkomen of om te keren. Anabole steroïden kunnen de hoeveelheid dihydrotestosteron in het lichaam verhogen, wat kan leiden tot versnelde haaruitval bij mensen die genetisch aanleg hebben voor kaalheid.

Het is echter belangrijk op te merken dat het gebruik van finasteride voor bodybuildingdoeleinden niet goed is onderzocht of wordt aanbevolen door medische professionals. Finasteride is een receptgeneesmiddel en mag alleen worden gebruikt onder begeleiding van een zorgverlener.

Bovendien kan het gebruik van anabole steroïden voor bodybuilding verschillende gezondheidsrisico’s en bijwerkingen hebben, waaronder leverschade, cardiovasculaire problemen, hormonale onevenwichtigheden en psychologische effecten. Het is belangrijk om prioriteit te geven aan je algehele gezondheid en een zorgverlener te raadplegen voordat je het gebruik van medicijnen of prestatieverhogende middelen voor bodybuilding overweegt.

See more blogs

Testo-gels kopen zonder voorschrift in Kruidvat

Testo-gels kopen zonder voorschrift in Kruidvat